(+386) 3 828 02 31        info@venofarmacija.si

rezervacija

POSVET ZA PRAVILNO IZBIRO KOMPRESIJSKIH PREVENTIVNIH KOT TUDI MEDICINSKIH NOGAVIC

SPLOŠNO

Razširjenost kronično venskega popuščanja spodnjih udov se giblje med 10–50 % odrasle moške populacije in 50–60 % odraslih žensk, klinični znaki krčnih žil pa so prisotni pri 10–33 % odraslih žensk in 10–20 % odraslih moških. Aktivno vensko razjedo ima 0,3 % odraslih prebivalcev v razvitih državah. Družinsko nagnjenje k nastanku krčnih žil se pojavlja pri 85 % ljudi s krčnimi žilami. V 75% primerih je kompresijsko zdravljenje zadosten ukrep za uspešno zdravljenje kroničnega venskega popuščanja, v preostalih primerih pa služi kot dopolnilni ukrep. Na podlagi raziskav je ugotovljeno tudi da  kompresijske nogavice zmanjšajo možnost za razvoj globoke venske tromboze za kar 63%.

Zakaj kompresijske nogavice?

Zunanjo kompresijo pri kronično venskem popuščanju se izvaja s kompresijskimi medicinskimi nogavicami, ki spadajo med raztegljive materiale, zato jih je treba ponoči sleči. Kompresijske nogavice pomagajo pri cirkulaciji krvi tako, da potiskajo kri iz nog nazaj proti srcu. Najmočneje kompresijske nogavice stisnejo pri gležnju, kompresija pa postopoma popušča proti vrhu noge. Postopna kompresija ustvari boljši pretok po venah in s tem preprečuje otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v sedečem ali stoječem položaju. Nogavice lahko segajo do kolena ali do dimelj.

Pri večini bolnikov je smiselna uporaba dokolenk, posebno v toplejših mesecih. Običajne preventivne nogavice izvajajo tlak 18 mmHg v predelu gležnja in 8 mmHg v predelu stegna. Svetujejo se tudi zdravim osebam s pozitivno družinsko anamnezo za kronično vensko popuščanje. Pri napredovalih stadijih je kompresijsko zdravljenje smiselno. Pri bolnikih s simptomatskimi varicami, predvsem pa pri stalnem otekanju gležnjev oziroma goleni (blago kronično vensko popuščanje), ki jih ne bodo zdravili z invazivnimi posegi, priporočamo kompresijsko zdravljenje s tlakom na gležnju 20–30 mmHg (nogavice razreda II).

KOMU JE POSVET NAMENJEN:

Če imate kronično vensko popuščanje 

Kot že prehodno omenjeno je v 75% primerih kompresijsko zdravljenje zadosten ukrep za uspešno zdravljenje kroničnega venskega popuščanja, v preostalih primerih pa služi kot dopolnilni ukrep. Na podlagi raziskav je ugotovljeno tudi da  kompresijske nogavice zmanjšajo možnost za razvoj globoke venske tromboze za kar 63%.

Če sedite ves dan

Nekateri mečni mišici pravijo tudi drugo srce. To je zato, ker meča med gibanjem delujejo kot enakomerna črpalka in ustvarja pritisk na vene v spodnjem delu noge, kar omogoča, da kri teče nazaj v smeri srca. Če ves dan sedite za pisalno mizo, te mečne mišice delajo zelo malo in lahko povzročijo zadrževanje krvi v spodnjem delu nog.

Če dolgo stojite

Hoja spodbuja večji pretok krvi z uporabo meč kot mišične črpalke za vaše žile. Če pa dlje časa stojite v enakem položaju, boste močno zmanjšali učinkovitost tega sistema. Zato so delavci, trgovci in gostinsko osebje odlični kandidati za uporabo kompresijskih nogavic! Vaše noge se bodo z uporabo kompresijskih nogavic po službi počutile manj utrujene in bodo imele več energije.

Če vadite dlje časa

Realno gledano, nošenje kompresijskih nogavic najbrž ne bo skrajšalo časa vašega pol-maratona ali pa vam omogočilo, da dvignete dodatnih 20 kilogramov pri počepih. Kompresija pa vam lahko pomaga pri okrevanju po vadbi in zmanjša bolečine v nogah. Študije so pokazale, da nošenje kompresijskih nogavic med vadbo in med počitkom lahko zmanjša bolečine v mišicah nog.

Če potujete

Daljše potovanje na letalu ima lahko enak učinek. Dolgotrajno sedenje med letenjem poveča tveganje za nastanek globoke venske tromboze – ali krvnih strdkov. Uporaba kompresijske terapije je odlično orodje za preprečevanje tega pojava. Prav tako vam bo pomagalo, da se bodo vaše noge počutile sveže, ko boste prispeli na cilj!

KAJ BOSTE IZVEDELI

 • Ali so za vas primerne preventivne ali medicinske nogavice (dokolenke, visokostegenske, hlačne nogavice)?
 • Kakšna kompresija / pritisk nogavic je za vas primerna (70DEN, 140DEN, II razred)?

VSEBINA POSVETA

 • Pregled dokumentacije, če jo imate
 • Virtualni pogovor – video konferenca – z uvodnimi informacijami
 • Izmera ustrezne velikosti nogavice – po potrebi izdelava ustrezne nogavice po vaši meri, če je le ta izven serijska
 • Izbira ustrezne debeline in višine nogavic 

NAPOTKI PRED POSVETOM

 • Registrirajte se za zagotovitev varnega dostopa 
 • Zberite zdravstveno dokumentacijo, ki jo imate na voljo (napotnica, izvid) in jo naložite na portal.
 • Po želji, se seznanite s problematiko na tej spletni strani.
 • Naročite se na obravnavo ob prostem terminu. Prosti termini so navedeni ob strani.
 • Izvedite plačilo.

POMEMBNO OBVESTILO

Z online rezervacijo posveta se strinjate, da vas neposredno kontaktiramo za morebitne dodatne informacije, ki bi jih potrebovali za kakovostno izvedbo posveta oz. spremembo termina. Po potrebi vam bomo posredovali dodatne zahteve za izvedbo posveta.

Loading...